50 ÉVKÉP

Interaktív kiállítás
Fuisz Tibor természetfotói

Néhány szó a kiállításról

Első fotókiállításom alapötlete, hogy olyan történeteket meséljek el az érdeklődőknek, amelyek a képeken keresztül az állatok viselkedését, és a kialakulásukért felelős evolúciós folyamatokat, kényszereket is ismertetik. Miért marakodnak a koncon a keselyük, és hogy találják meg a táplálékukat? Miért esznek gyümölcsöket a kvézálok vagy seregélyek, és a táplálkozásuk hogy befolyásolta elterjedésüket, tollruhájuk díszeit? Miért tömörülnek eget elsötétítő felhőbe a seregélyek, és miért érdemes telepeken fészkelni a gyurgyalagoknak?

Miért lett a kiállítás mottója „Hozd magaddal a mobilod!”? Miért tartom fontosnak, hogy okostelefonnal vagy táblagéppel lehessen további információkra vadászni a képek alatt található QR kódok segítségével? Nos, ez egy véletlennek köszönhetően alakult így. A fiam osztálya és német cserediákok meglátogatták a Magyar Természettudományi Múzeum Argentin dinoszauruszok kiállítását, és megdöbbenve fedeztem fel, hogy a német diákok a kézzelfogható, gigantikus csontvázak és rekonstrukciók megtekintése helyett a gyereksarokban, a „dinótojásokba” bújva, a világhálón kerestek digitális élményeket. Azután az állandó kiállítás Magyarország élőhelyeit bemutató több száz négyzetméterén is átrohantak, és 3 perc valós kiállításlátogatás után ismét a mobiljukba temetkeztek. Akkor ébredetem rá, hogy ezt a korosztályt csak digitális játszótéren keresztül lehet a kiállítóterembe csalogatni.

Így lett a kiállításom mottója „Hozd a mobilod!”. A telefonról a kinyomtatott, falra került képekhez kapcsolódó tartalmakat, az adott fajt ábrázoló további képeket tölthet le a látogató. Persze akinek nincs ilyen eszköze, az a kiállítás anyagát bemutató honlapon végiggörgetheti, elolvashatja az evolúciós meséket, meghallgathatja a hanganyagokat, megtekintheti a videókat.

Jó szórakozást kívánok az evolúciós képregényhez a kiállításban és világháló digitális ösvényein!

Magamról

Ötven éve születtem, huszonöt éve szereztem diplomát biológusként és angol szakfordítóként. Jó alkalom ez egy képes visszapillantásra. Az általános iskola felső tagozatában nyaranta a veszprémi állatkertben önkéntesként dolgoztam, és nagybátyám Pajtás fényképezőgépével állatportrékat készítettem. Konrad Lorenz könyveit olvasva döntöttem el, hogy felnőttként állatviselkedést és evolúciót szeretnék kutatni. Amikor egyetemista koromban a kollégiumban rendezett fotókiállításból valaki elemelte a falról a Mediterrán naptánc című képemet, megbizonyosodtam róla, hogy rajtam kívül legalább még egy embernek tetszenek a képeim.
Szerencsés vagyok, mert nem csak a szabadidőmben tanulmányozhattam és fényképezhettem az állatokat. A fényképezőgép elválaszthatatlan társam lett a terepgyakorlatok, a külföldi expedíciók és a kutatómunka során is. A munkámnak köszönhetően olyan helyekre juthattam el, amelyeket gyerekkori olvasmányaim alapján mindenképp szerettem volna megismerni, és olyan tájakat, élőlényeket és viselkedéselemeket láthattam, amelyek filmkockára kívánkoztak. Később, amikor muzeológusként a világ legnevesebb fotósainak kiállításait szerveztem, és ismert fotósversenyek hazai kiállításának szervezésébe is bekapcsolódhattam, még több inspirációt kaptam a fényképek készítéséhez.


Elérhetőség
Magyar Természettudományi Múzeum
Budapest 1088, Baross utca 13.
Tel.: +36 1 210 1075 / 5044
Email
tibor.i.fuisz@gmail.com
A kiálltás közösségi oldalai

Hírek a kiállításról

Szeptember 16-tól a Magyar Természettudományi Múzeumban!

A képek


Barátkeselyűk
Búbos banka
Csóka
Dankasirály
Darvak
Ürge
Gyurgyalag
Hiúz
Hóbagoly
Holló
Indiai lúd
Nagy kárókatona
Alpesi kőszáli kecske
Núbiai kőszáli kecske
Mezei nyúl
Mezei veréb
Mongol tájak
Mongol arcok
Nagy goda
Párduc
Seregély
Kakukk
Kék vércse
Tövisszúró gébics
Kvézál
Barna kánya
Vörös vércse
Zerge
Zöld küllő
Afrikai elefántok
Orang asli
Gnú
Szakállas saskeselyű
Szivárványos lóri
Őrgébics